25 Νοεμβρίου 2021 01:05

Success Story: Βασίλης Κουτσούμπας

Ο 23χρονος Βασίλης, ιδρυτής του WeFor, μας μιλάει για ισότητα, #Metoo, κλιματική αλλαγή και όλα αυτά που θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους.

της: Athina Klimi

 

Φέτος ήταν η χρονιά των αποκαλύψεων. Που πέσαμε όλοι από τα σύννεφα για πράγματα που είχαμε ακούσει ίσως, αλλά δεν πιστέψαμε ποτέ. Που το #metoo πήρε επιτέλους σάρκα και οστά και στην Ελλάδα. Που εσείς και το We For ήσασταν εκεί εξαρχής. Βασίλη πες τα μας όλα..

 

"Αρχικά, θέλω να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία να μοιραστούμε την ιστορία μας. Ξεκινάω από τα προφανή. Η απάντηση είναι απλή. Επειδή μπορεί. Οι διακρίσεις μπορεί να έχουν ως στόχο συγκεκριμένο φύλο, η αντιμετώπιση αυτών όμως μας αφορά όλους.

Πιστεύω ότι η φετινή χρονιά ήταν κομβική για πολλούς λόγους. Η έκρηξη του #MeToo στη χώρα μας δείχνει πως το πρώτο βήμα για να λύσουμε ένα πρόβλημα είναι να αντιληφθούμε ότι υπάρχει και να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά γι' αυτό. Η WeFor προσέγγισε το 2019 τον Δήμο Αθηναίων με την ιδέα να μιλήσει για όλες τις προκλήσεις στις οποίες η δική μας γενιά μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί. Μια από αυτές είναι η ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Έτσι λοιπόν τον Ιανουάριο του 2021 γεννήθηκε η πρώτη μας ετήσια καμπάνια με τίτλο «WeForWomen». Για το υπόλοιπο του 2021 ασχολούμαστε με ζητήματα ισότητας στη χώρα μας σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουμε νέες και νέους από όλη την Ελλάδα.

Το #MeToo υπήρξε το αποκορύφωμα μιας νοοτροπίας που βρίσκεται δεκαετίες στην καρδιά της Ελληνικής κοινωνίας. Οι διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, από τις πιο «ήπιες» εκφάνσεις τους ως τις πιο σκοτεινές, όπως αυτές ήρθαν στο προσκήνιο με τις αποκαλύψεις του τελευταίου χρόνου, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν. Ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε ζητήματα ισότητας, που η δημόσια εκπροσώπηση των γυναικών είναι στο 20% περίπου του κοινοβουλίου ενώ οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία στην Ελλάδα. Τα επόμενα βήματά μας θα καθορίσουν τις επόμενες δεκαετίες. Αν θέλουμε να θίξουμε ζητήματα, όπως η ισότητα, στον πυρήνα τους, δεν είναι αρκετό να τα θίγουμε σε μεγάλα, αστικά και κατά βάση προοδευτικά κέντρα αλλά και στην Ελληνική επαρχία, εκεί όπου οι συζητήσεις αυτές είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Προϋπόθεση όμως για να μιλήσουμε για τις προκλήσεις αυτές, είτε πρόκειται για την ισότητα, είτε για την κλιματική αλλαγή, είτε για τα άλματα που πρέπει να κάνει η κοινωνία μας έως το 2030, είναι η συμμετοχή. Όλα ξεκινάνε από εκεί. Αυτό κάνει και η WeFor."