23 Νοεμβρίου 2021 02:45

Δήμητρα Γαλάνη για το Rolling Stone Greece

Η Δήμητρα Γαλάνη διαλέγει τα δικά της «ροκ» αγαπημένα τραγούδια για το καλωσόρισμα του Rolling Stone στη χώρα μας.


Σαν απόκληρος γυρίζω - Τσιτσάνης με τη φωνή της Μπέλλου
Ξεκινώ με ένα θέμα αιώνιο, παγκόσμιο, αληθινό και μονίμως βασανιστικό για όλο το γένος των ανθρώπων.

Από τα αφρικανικά Blues και τον Woody Guthrie και αργότερα τον Bob Dylan μέχρι την παραδοσιακή μας ποίηση και μουσική (π.χ. Στο ‘πα και στο ξαναλέω, Χαλασιά μου) αλλά και τον Τσιτσάνη, ο ίδιος ανθρώπινος πόνος, ο ίδιος καημός.

Working class hero - John Lennon
Και μαζί του οι BEATLES έτσι για την ιστορία και για να μη ξεχνιόμαστε.

Γιατί είναι η μεγάλη στιγμή που η ροκ παντρεύεται την ποπ μουσική με ιδανικό τρόπο και δημιουργείται όλη αυτή η σκηνή που φώτισε και φωτίζει την παγκόσμια μουσική και τη ζωή μας. Από τα τραγούδια του επίσης λατρεύω το Women, το Imagine ή και το σούπερ Come Together. Διάλεξε και πάρε! 

Let's stick together - Bryan Ferry
Bryan Ferry/Brian Eno περίοδος. Πόσο επηρέασαν και τη glam Rock (early 70s) αλλά και το New Wave των late 70s. Κομβική στιγμή και συγκρότημα. 

Stairway to heaven - Led Zeppelin
Οι μεγάλοι Hard Rock δάσκαλοι για ό,τι επακολούθησε μέχρι και σήμερα. Αξεπέραστοι και η σχέση τους με τα Blues και την παράδοσή τους ολοφάνερη. Σκληρό ροκ αλλά ταυτόχρονα μουσική από μουσικούς. Δεν βάραγαν τυχαία οι άνθρωποι αυτοί. Γι’ αυτό και οι μπαλάντες τους ήταν ένα αριστούργημα. Εξ ου και η επιλογή μου, γιατί τι να πρωτοδιαλέξω; Immigrant Song, Kashmir.. Όποιο και να διαλέξεις, είμαι μέσα! 

Love is a losing game - Amy Winehouse
Και επειδή το ροκ είναι τρόπος ζωής και όχι ταμπέλα ή είδος, τελειώνω με την τελευταία για μένα ροκ ύπαρξη και ψυχάρα, Amy Winehouse.