22 Νοεμβρίου 2021 10:25

Το Maid είναι ίσως η ωραιότερη έκπληξη στη μαρκίζα του Netflix

H σειρά του Netflix, Maid, είνα μια ωραία έκπληξη για να μην πατήσεις ποτέ skip intro.


Σε μία άγρια εποχή που η ενδοοικογενειακή βία, το κίνημα #metoo και οι γυναικοκτονίες είναι συνέχεια στην επικαιρότητα, είναι πολύ ανακουφιστικό να καταφέρνεις να γυρίζεις μια σειρά η οποία δεν πέφτει στην παγίδα της ευκολίας και του υπερβολικού συναισθηματισμού.

Το Maid" το πετυχαίνει και είναι μια ωραία έκπληξη. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού (υπέροχη Margaret Qualley) που προσπαθεί να ξεφύγει από τον αλκοολικό σύζυγό της μαζί με τη μικρή τους κόρη. Δεν έχει τη βοήθεια που χρειάζεται από τους χωρισμένους και κάπως διαλυμένους γονείς της και προσπαθεί να μάθει τα πάντα μόνη της ποντάροντας στην καλοσύνη των ξένων. Που ευτυχώς δεν την εγκαταλείπει ποτέ.

Αληθινό, ειλικρινές και καθόλου επιτηδευμένα μελό για να πλαντάζεις στο κλάμα χωρίς λόγο. Κάνει ένα μακροβούτι στα κοινά βιώματα παιδιών και γονιών (σαρωτική Andie Mcdowell) και κατα πόσο αυτά επηρεάζουν τη ζωή τους, σχεδόν πάντα αθόρυβα και υπόγεια. Κρυμμένα μέσα σε σκοτεινά ντουλάπια και σε ξεχασμένα ημερολόγια. Όλα αυτά που αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε και όλα όσα σκορπάμε στους γύρω μας στα έντονα ξεσπάσματα θυμού και λύπης. Αποτελεί ένα εύστοχο reminder για το πόσο μεγάλη δύναμη και πείσμα έχουμε τα κορίτσια όλων των ηλικιών όταν παίρνουμε τις καταστάσεις στα χέρια μας και το πώς είναι η πραγματική γυναικεία αλληλεγγύη όταν φεύγει από τις θεωρίες και περνάει στην πράξη. Και δεν μπαίνει σε καμία διαδικασία να βάλει διαχωρισμούς στην κακοποίηση: Είτε είναι εμφανή είτε εσωτερικά, όλα τα τραύματα είναι ίδια και εξίσου σημαντικά.

Η γυναίκα ως μητέρα, κόρη, εργαζόμενη, σύζυγος δεν παρουσιάζεται ως ανώτερη και άτρωτη με στόχο να ακυρώσει εντελώς τον όποιο άνδρα έχει δίπλα της και την υποτιμά με κάθε τρόπο. Αλλά για να βάλει μπροστά του έναν καρθέφτη που έχει γίνει κομμάτια μετά από άλλη μία επίθεση, και να δει την πραγματική και μεγάλη εικόνα της αρρωστημένης πλευράς αυτού του κόσμου και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. 
Στο “Maid”, όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τα σκοτάδια τους, σβήνουν τις γραμμές που σηματοδοτούν τα όριά τους και προχωρούν μπροστά με όποιο τρόπο μπορούν. Ο ρεαλισμός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής που βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές για να φτάσουν όλοι στον τερματισμό τσακισμένοι κι ελεύθεροι από κάθε τι που δεν τους αφήνει να εξελιχθούν.  
Σ’ αυτή τη σειρά δεν έχει τόσο σημασία το happy ending όσο το να μπορείς να μεταφέρεις μία δόση αισιοδοξίας όταν όλα φαίνονται αδύνατα και δύσκολα. Don’t skip intro σε καμία περίπτωση.