23 Νοεμβρίου 2021 03:28

Η ζωή των διπλωματών στη Βόρεια Κορέα

Εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι απεσταλμένοι χωρών στην Πιονγιάνγκ.

της: Maria Andrikaki


LMspencer / Shutterstock.com

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο τότε πρέσβης της Ρωσίας στη Νότια Κορέα, Βαλέρι Σουκίνιν διηγούνταν ιστορίες σε απεσταλμένους του ΟΗΕ. Υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσική Πρεσβεία έπρεπε να φέρνει χρήμα από τη Μόσχα και το Πεκίνο, ώστε να καλύπτει τα έξοδά της και τους μισθούς του προσωπικού, καθώς οι Δυτικές τράπεζες δεν ενέκριναν συναλλαγές, εξαιτίας των κυρώσεων. Ιαπωνικές εταιρείες αυτοκινήτων δεν πουλούσαν οχήματα για τον στόλο της πρεσβείας, γιατί στη Βόρεια Κορέα θεωρούνται «απαγορευμένα είδη πολυτελείας».

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Foreign Policy, η εισαγωγή αυτοκινήτου για τον πρέσβη στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα έγινε μέσω Πεκίνου. Συνολικά, διήρκησε δυο χρόνια.

Οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στη χώρα τιμωρούν τελικά κι εκείνους που δεν φταίνε, όπως διαπιστώνει το ρεπορτάζ. Η Δύση, βέβαια, επιμένει να κατηγορεί το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για τα «δεινά» των πρέσβεων.

Σύμφωνα με την πρώην πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα, οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Σουηδίας βασίζονται σε γεννήτριες, για παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Της δε Κούβας και της Μογγολίας οι γεννήτριες είχαν σπάσει – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτές οι αποκαλύψεις προέρχονται από ένα εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, χιλιάδων σελίδων, με ταξιδιωτικά προγράμματα και συνεντεύξεις των ίδιων των διπλωματών. Παρουσιάζουν τη διαρκή μάχη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία, των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα από την άλλη.

Οι περίπου 300 διπλωμάτες που κατοικούν στην Πιονγιάνγκ καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες, μη μπορώντας να συλλέξουν ούτε την ελάχιστη πληροφορία για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, να έρθουν σε επαφή με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας ή να ταξιδέψουν ελεύθερα σε άλλη πόλη. Ακόμα και μια απλή επίσκεψη σε κάποιο ανθρωπιστικό πρόγραμμα απαιτεί κυβερνητική συνοδεία. Εξαιτίας των κυρώσεων, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν γραφεία στη χώρα και δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία. Τα καταναλωτικά αγαθά, όπως τα είδη σπιτιού, για παράδειγμα, είναι σπάνια. Όταν βρεθούν, είναι εξωφρενικά ακριβά.