25 Νοεμβρίου 2021 03:23

Γερμανική Κυβέρνηση: ο «σκληρός» νέος Σόιμπλε και η εχθρός της Τουρκίας ΥΠΕΞ

Σε σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που παρουσίασαν χθες την προγραμματική τους συμφωνία.

της: Maria Andrikaki


Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Σε σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που παρουσίασαν χθες την προγραμματική τους συμφωνία. Από τις δηλώσεις δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ανέφεραν ότι αντιλαμβάνονται «την κουλτούρα μνήμης ως δέσμευση για τη δημοκρατία και δρόμο για ένα κοινό μέλλον», παραπέμποντας στο Ολοκαύτωμα, το καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τη μετανάστευση και τον εθνικοσοσιαλισμό. Στη συμφωνία επισημαίνεται ότι «οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα “Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη” και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των “δολοφονιών μέσω ευθανασίας” και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού».

Η Deutsche Welle, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε που αφορούν στη γερμανική κατοχή συμπεριελήφθη μετά από επιμονή των Πρασίνων.

Ήταν η ίδια η επικεφαλής τους, μάλιστα, η Αναλένα Μπέρμποκ, που τον Μάρτιο του 2020 φώναζε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε ξανά τους Έλληνες μόνους τους». H νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζητούσε τότε κοινή ευρωπαϊκή δράση στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, αναφερόμενη στην κρίση στον Έβρο και ανέκαθεν ζητούσε κινητοποίηση από την Ε.Ε. όποτε η Ελλάδα αντιμετώπιζε πρόβλημα. Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ του «παγώματος» της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και έχει θίξει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων προς τη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Ερντογάν έχασε τον ύπνο του χθες εξαιτίας της.

Ακόμα και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αντιταχθεί το 2015, στην οικονομική κρίση, βάζοντας στο τραπέζι το Plan B για το Brexit, όσο Πράσινοι και SPD ψήφιζαν ομόφωνα υπέρ της βοήθειας του Βερολίνου προς την Αθήνα.

Ο ηγέτης, βέβαια, του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, θεωρείται από πολλούς ως ένας ακόμα πιο σκληρός Σόιμπλε. Ο Λίντνερ αναλαμβάνει τώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από την Ευρώπη και, φυσικά, υπέρ του Grexit. Εκτιμάται ότι η σκληρή του ματιά και μια ενδεχόμενη «επίδειξη αδιαλλαξίας» θα προκαλέσουν προβλήματα στην Ελλάδα.

Μένει να δούμε, λοιπόν, τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς και, κυρίως, αν και κατά πόσο ο Λίντνερ θα απειλήσει με αποχώρηση από τον συνασπισμό, για να ικανοποιήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.