26 Νοεμβρίου 2021 12:08

Ο «υγρός τάφος» της Μάγχης και οι «συγκλονισμένοι» Μακρόν και Τζόνσον

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται Λονδίνο και Παρίσι, μετά τον θάνατο 27 μεταναστών στη θάλασσα της Μάγχης, όταν βυθίστηκε πλοίο που επέβαιναν.

της: Maria Andrikaki

 
 
Φωτογραφία: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται Λονδίνο και Παρίσι, μετά τον θάνατο 27 μεταναστών στη θάλασσα της Μάγχης, όταν βυθίστηκε πλοίο που επέβαιναν. Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν να συνεργαστούν στη μάχη ενάντια στους διακινητές ανθρώπινων ψυχών, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων στο θέμα.

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ε.Ε., αρμόδιων για τη μεταναστευτική κρίση. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε, ακόμα, ότι θα βρεθούν και θα καταδικαστούν οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την τραγωδία.

Αντίστοιχα, ο Τζόνσον δήλωσε «συγκλονισμένος» και «βαθιά λυπημένος», διαβεβαιώνοντας σε συνέντευξή του στο Sky News ότι θα συνεργαστεί με τη Γαλλία για να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

Οι ακτές της νότιας Αγγλίας αντιμετωπίζουν εδώ και πολλούς μήνες αριθμούς ρεκόρ μεταναστών, που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα της Μάγχης για να φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με το Press Association, περισσότεροι από 25.700 μετανάστες έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές το 2021, αριθμός τριπλάσιος από πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν από τις βασικές του υποσχέσεις για το Brexit.  

«Πόλεμος» δηλώσεων

Οι διελεύσεις μεταναστών είναι από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας, με το Λονδίνο να κατηγορεί το Παρίσι ότι δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για τον περιορισμό τους. Η Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, εξετάζει «σκληρά» μέτρα, με στόχο να καταστήσει «μη πρακτικές» τις ήδη επικίνδυνες διελεύσεις των μεταναστών μέσω της Μάγχης, αλλά και την αυστηροποίηση της παροχής ασύλου σε μετανάστες. Νομοσχέδιο, μάλιστα, προβλέπει και την αύξηση της ποινής στους διακινητές, από 14 χρόνια που είναι τώρα, σε ισόβια. Νομοσχέδιο αμφιλεγόμενο, που, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, είναι «αυστηρό αλλά δίκαιο».

Υγρός Τάφος

Το ναυάγιο στη Μάγχη ήταν μακράν το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί από το 2018, όταν οι μετανάστες ξεκίνησαν να διασχίζουν τη Μάγχη για να περάσουν στη Βρετανία από τη Γαλλία.

Πριν από το ναυάγιο αυτό, είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις μετανάστες, από την αρχή του έτους, ενώ άλλοι τέσσερις αγνοούνται. Ο επικεφαλής του λιμενικού της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας είχε, μάλιστα, προειδοποιήσει πρόσφατα ότι οι απόπειρες διάλου με μικρά πλοιάρια έχουν διπλασιαστεί τους τρεις τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το Λονδίνο, έχουν καταφέρει να φτάσουν στις βρετανικές ακτές, τους πρώτους δέκα μήνες του 2201, περίπου 22.000 μετανάστες.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές που συνδέονται με την τραγωδία, χωρίς να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του η εισαγγελία της Λιλ.