09 Δεκεμβρίου 2021 11:02

Man and His Tools: Theodore για το Rolling Stone Greece

Με αφορμή το νέο του βίντεο κλιπ για το τραγούδι "Man and His Tools", από το επερχόμενο άλμπουμ του, 'The Voyage', θελήσαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για τον Theodore.

του: Panos Sourounis

Θέλω να ξεκινήσω με τη δεύτερη σε σειρά αγαπημένη μου ερώτηση. 
Αν και η δικιά σου σχέση με το εξωτερικό έχει ήδη ξεκινήσει να υπάρχει και να εξελίσσεται, δεν είναι δύσκολη επιλογή το αγγλόφωνο τραγούδι στην Ελλάδα;
Θέλω να πω πως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει πως εχει ένα συγκεκριμένο ταβάνι.

Είναι σίγουρα μεγάλη πρόκληση ο αγγλικός στίχος καθώς το ελληνόφωνο τραγούδι είναι φυσιολογικά πιο εύκολα διαχειρίσιμο εμπορικά. Στο τέλος της ημέρας εγώ γράφω μουσική, γράφω για ιστορίες και θέματα που με απασχολούν. Μέχρι τώρα μου ταιριάζει η αγγλική γλώσσα. Στον ήχο που φτιάχνω και στη θεματολόγια που επιλέγω. Επίσης, μου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνώ με το κοινό ανεξαρτήτως συνόρων. Παράλληλα, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν το αντιμετωπίζω δογματικά, ή με φανατισμό, το οποίο είναι σύνηθες. Όταν θα νιώσω την ανάγκη, θα τραγουδήσω και στα ελληνικά.

Σε έχουν επηρεάσει τα ελληνικά σου ακούσματα στη σύνθεση των δικών σου τραγουδιών;

Τα ελληνικά μου ακούσματα έχουν επηρεάσει την προσωπικότητά μου συνολικά. Ο Ζαμπέτας, ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης και ο Χιώτης εναλλάσσονταν στο discman μου μεταξύ Doors, Pink Floyd και Queen ως πιτσιρίκι. Πρώτη δημοτικού έπιασα το πρώτο μου μπουζούκι στα χέρια. Όταν άκουσα για πρώτη φορά (συνειδητά) Χατζιδάκι, δεν άκουγα τίποτα άλλο για πολύ καιρό. Αναπόφευκτα όλα αυτό έχει περάσει και περνάει συνεχώς στη μουσική που γράφω. Έντονα κάποιες φορές. Κεκαλυμμένα κάποιες άλλες.

Αν έπρεπε να συστήσεις 5 ελληνικούς δίσκους σε έναν άνθρωπο στο εξωτερικό. Ποιοι θα ήταν; (Ελληνόφωνο/Αγγλόφωνο)

Παύλος Παυλίδης – Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα...

Danai Nielsen – Who Are They

Whereswilder – Movement in Place

Σταύρος Ξαρχακος – Ρεμπέτικο

Μάνος Χατζιδάκις – Ο μεγάλος Ερωτικός


Φωτογραφία: Paris Anagnostopoulos

Τον δίσκο που αναμένουμε την άνοιξη πώς τον παρουσιάζεις στους φίλους σου όταν σε ρωτάνε για αυτόν; Ποιο είναι το δελτίο τύπου της ψυχής σου για το Voyage δηλαδή;

Τους λέω ότι είναι ο δίσκος που ονειρευόμουν από μικρός να φτιάξω. Ο δίσκος που εσωκλείει τις πιο έντονες φαντασιώσεις μου. Τα αγαπημένα μου θέματα συζήτησης. Είναι διαστημικός!   Επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την Οδύσσεια του διαστήματος του Kubrick έγραψα μια ιστορία για τον άνθρωπο που αποφασίζει να ξεφύγει από τη δυστοπική πραγματικότητα που δημιούργησε εδώ στη γη και να εξερευνήσει το διάστημα ώστε να βρει νέο τόπο για την επιβίωσή του. Αντ΄αυτού βρίσκει την πνευματική του εξέλιξη.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για τους Έλληνες καλλιτέχνες να μπουν στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού;

Αρκετά δύσκολο, για αυτό εκτιμώ και σέβομαι πολύ τους καλλιτέχνες και τις μπάντες που το καταφέρνουν. Τους Planet of Zeus, τον Leon of Athens, τη Marina Satti και όλους όσοι καταφέρνουν να τοποθετήσουν τη δουλειά τους στη διεθνή  μουσική σκηνή. Απαιτουνται θυσίες, υλικές και ψυχικές, υπομονή και επιμονή.

Να πάρω θέση και να πω πως το clip του πρώτου σου single της νέας σου δισκογραφικής δουλειάς είναι σαν τρέιλερ αμερικανικής ταινίας. 
Ό,τι πιο όμορφο έχω δει εδώ και καιρό. 
Μίλα μας για αυτό..

Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει! Το Man and His Tools είναι το πρώτο single του δίσκου και ταυτοχρόνως το πρώτο video clip που κάνω και δεν είναι από live μου. To τραγούδι πραγματεύεται τη μίζερη ζωή του πρωταγωνιστή του album στη γη, o οποίος αποφασίζει κάποια στιγμή να σηκωθεί και να φύγει από αυτό τον πλανήτη γιατί συνειδητοποιεί πως υπάρχει κάτι παραπάνω εκεί έξω. Είμαι ενθουσιασμένος με τη δουλειά του Θοδωρή Σελέκου ο οποίος το σκηνοθέτησε και αποτύπωσε σε εικόνα αυτό που ένιωθα εγώ όταν έγραφα το τραγούδι. Και είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχουν σπουδαίοι ηθοποιοί. Πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Σαράντης του οποίου το εκφραστικότατο άδειο πρόσωπο αποτυπώνει ακριβώς τους στίχους όπως τους φανταζόμουν όταν τους έγραφα. Και η Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά με το καθηλωτικό της βλέμμα δείχνει στον ήρωα τον δρόμο του. 


Φωτογραφία: Paris Anagnostopoulos

Επόμενα σχέδια; 

Μετά το Man and His Tools θα κυκλοφορήσουν άλλα δυο singles, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με ένα ακόμα video clip ως συνέχεια της ιστορίας στην οποία βασίζεται το άλμπουμ. Αυτή όμως θα ολοκληρωθεί με την κυκλοφορία του δίσκου τον Μάρτιο και ένα ακόμα video, σαν ταινία μικρού μήκους που θα κορυφώσει οπτικά αυτό που είχα στο μυαλό μου. Εγώ καλλιτεχνικά ανυπομονώ να ανέβω στη σκηνή και να παρουσιάσω ζωντανά αυτή τη δουλειά. Κάτι για το οποίο δουλεύω αυτή τη στιγμή.

Φτάσαμε στην πιο αγαπημένη μου ερώτηση. Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Μπουζουκτσής! (και θα τραγουδάω στα αγγλικά!)