10 Δεκεμβρίου 2021 12:10

Η Στέλλα μου: Νάνσυ Μπούκλη

Η Νάνσυ Μπούκλη γράφει για τη δική της Στέλλα από το θρυλικό “Λεωφορείο ο πόθος".

του: Panos Sourounis

 
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης


"Η Στέλλα Κοβάλσκι Ντι Μπουά του Λεωφορείου ο Πόθος και του Τενεσί Ουίλιαμς, είναι μια γυναίκα που ακούει και παρατηρεί. Τη στιγμή που τη βρίσκουμε, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον έχοντας θέσει τις βάσεις της στο παρόν. Έχει επιλέξει να ζει με τον άντρα που αγαπάει και στην πόλη που επιθυμεί. Το παρόν της είναι ευχαριστημένο, όμορφο, με πόθο και πάθος. Τι γίνεται όμως όταν το παρελθόν της χτυπάει την πόρτα μετά από 10 χρόνια και θέλει να εισβάλει στη ζωή της μένοντας επ’ αόριστον; Ενώ παράλληλα κυοφορεί το 3 μηνών μέλλον της, η Στέλλα, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του έργου να επανατοποθετήσει τα όριά της και να ξανά επιλέξει πώς θέλει να ζει και τι να προστατέψει. Καθόλου εύκολη απόφαση αφού χρειάζεται να κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ της πρώτης της οικογένειας και εκείνης που δημιούργησε.

Στο έργο αυτό λοιπόν, παρακολουθούμε 3 ανθρώπους που δεν μπορούν να φύγουν απ’ το σπίτι αν δεν βρεθεί η λύση.

Η Στέλλα έχει να αντιμετωπίσει μια αδερφή, που λόγω μιας δύσκολης και σκληρής προσωπικής ιστορίας, όλα τα χρόνια που ζούσαν στο πατρικό τους, ήταν περισσότερο σαν μητρική φιγούρα για εκείνη. Έπρεπε να την καταλαβαίνει και να ανέχεται τις συναισθηματικές της μεταπτώσεις. Πήρε την απόφαση να φτιάξει τη ζωή της και να ζήσει σε άλλη πόλη, να όμως που καλείται να ξαναθυμηθεί αυτήν την προηγούμενη κατάσταση με την επίσκεψή της.

Από την άλλη συμβιώνει με τον άντρα της, που έχει αποδεχτεί και την κτηνώδη του πλευρά, με έναν τρόπο εθιστικό. Εδώ έρχεται και η δυσκολία για μένα ως ηθοποιό, μιας και καλούμαι να δικαιώσω έναν χαρακτήρα μιας γυναίκας που ουσιαστικά κακοποιείται. Προσπαθώ να υπερασπιστώ τη θέση ενός ανθρώπου που μπορεί να μην είχε τη δύναμη να πει όχι και να βάλει τα όριά του. Τη δικαιολογώ και την αγαπώ τη Στέλλα μου! Ζει σε μία άκρως πατριαρχική κοινωνία και πάλι καλά μπορώ να πω τα καταφέρνει και βλέπει προς το φως."

*Η Νάνσυ Μπούκλη υποδύεται τη Στέλλα στην παράσταση "Λεωφορείον ο Πόθος" του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου.