15 Δεκεμβρίου 2021 02:52

Στο μικροσκόπιο η μετάλλαξη «Όμικρον»: εμβόλια, επικράτηση και μεταδοτικότητα

Αυξάνεται η πιθανότητα επικράτησης της μετάλλαξης «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα» παγκοσμίως κι αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών παγκοσμίως η ταχύτητα μετάδοσης του στελέχους και πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί.

της: Maria Andrikaki


Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Αυξάνεται η πιθανότητα επικράτησης της μετάλλαξης «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα» παγκοσμίως κι αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών παγκοσμίως η ταχύτητα μετάδοσης του στελέχους και πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί.

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, η «Όμικρον», σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μεταδίδεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, προκαλεί, ωστόσο, ηπιότερα συμπτώματα στους εμβολιασμένους. Προστατευμένοι σε μεγαλύτερο ποσοστό όσοι έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Ο ρυθμός μεταδοτικότητάς της θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις, άρα και υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης.

Από τη στιγμή, δε, που η εν λόγω μετάλλαξη έχει ήδη επικρατήσει στη Μ. Βρετανία, θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ότι θα επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη. Αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι αρκετά ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη Νότια Αφρική δεν δείχνουν σημαντική διαφορά στη βαρύτητα της νόσησης.

«Καμπανάκι» από τον Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι η «Όμικρον» είναι η μετάλλαξη με τον μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης, αφού έχει ήδη εντοπιστεί σε 77 χώρες. Οι πιθανότητες να υπάρχει και σε άλλες χώρες, απλά να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα, είναι εξαιρετικά μεγάλες, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Οργανισμού.

Παράλληλα, τα εμβόλια από μόνα τους δεν είναι αρκετά: μάσκες, τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και τήρηση αποστάσεων είναι μέτρα που πρέπει να γίνονται με συνέπεια.

«Πρεμιέρα» εμβολιασμών στα παιδιά

Σήμερα ξεκίνησαν στη χώρα μας οι πρώτοι εμβολιασμοί στα παιδιά από 5 έως 11 ετών, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, κ. Νίκο Τζανάκη, να δηλώνει: «Αν εγώ ήμουν γονέας, δεν θα ρίσκαρα το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν παρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα».

Το εφιαλτικό σενάριο της υπερ-μετάλλαξης

«Βόμβα» έριξε ο επικεφαλής ιατρός της εταιρείας Moderna, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προκύψει μια νέα «υπερ-μετάλλαξη», ένας συνδυασμός, δηλαδή, της «Όμικρον» και της «Δέλτα», που θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Ιατρικά, ωστόσο, ένα τέτοιο φαινόμενο είναι σπάνιο και μπορεί να συμβεί μόνο αν ένας ασθενής μολυνθεί ταυτόχρονα και από τα δυο στελέχη του ιού.