16 Δεκεμβρίου 2021 02:27

«Μαύρο» ρεκόρ με 488 φυλακισμένους δημοσιογράφους το 2021

Αριθμό ρεκόρ στις φυλακίσεις επαγγελματιών των ΜΜΕ παγκοσμίως καταγγέλλει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» στην ετήσια έκθεσή της.

της: Maria Andrikaki

 

Αριθμό ρεκόρ στις φυλακίσεις επαγγελματιών των ΜΜΕ παγκοσμίως καταγγέλλει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» στην ετήσια έκθεσή της. Με 488 δημοσιογράφους υπό κράτηση, η Οργάνωση επισημαίνει ότι «ποτέ από τη δημιουργία του ετήσιου απολογισμού των RSF το 1995 δεν ήταν τόσο υψηλός των φυλακισμένων δημοσιογράφων».

Στην πράξη, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20% σε μόλις έναν χρόνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, σε τρεις χώρες: τη Μιανμάρ, τη Λευκορωία και την Κίνα. Ειδικά στην τελευταία, ο νόμος εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ έχει οδηγήσει σε μαζική αύξηση των φυλακίσεων των δημοσιογράφων.

Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» διαπιστώνουν, ακόμα, ότι ο αριθμός των φυλακισμένων γυναικών δημοσιογράφων αυξήθηκε, σε σχέση με το 2020, κατά ένα τρίτο. Αν και οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πλειονότητα των φυλακισμένων σε παγκόσμια κλίμακα (ποσοστό 87,7%), στη Λευκορωσία έχουν φυλακιστεί 17 γυναίκες και 15 άνδρες.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Μιανμάρ, πριν από έναν χρόνο, ήταν φυλακισμένοι μόλις δύο δημοσιογράφοι, ενώ αφού ο στρατός ανακατέλαβε την εξουσία, την 1η Φεβρουαρίου, οι δημοσιογράφοι πίσω από τα σίδερα έφτασαν τους 53.

Αναλυτικότερα, οι πέντε πρώτες χώρες στη λίστα, έως την 1η Δεκεμβρίου, είναι η Κίνα (127), η Μιανμάρ (53), το Βιετνάμ (43), η Λευκορωσία (32) και η Σαουδική Αραβία (31).

Την ίδια ώρα, η Οργάνωση υποστηρίζει ότι ο αριθμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων από καθεστώτα ή εγκληματικές οργανώσεις είναι 46 – ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί εδώ και 20 χρόνια.

«Αυτή η πτωτική τάση, η οποία επιταχύνθηκε από το 2016 και μετά, εξηγείται κυρίως από την εξέλιξη περιφερειακών συρράξεων (Συρία, Ιράκ και Υεμένη) και τη σταθεροποίηση των μετώπων μετά το 2012 και το 2016, δυο χρονιές ιδιαίτερα φονικές» αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου. Η ΜΚΟ, βέβαια, καταγγέλλει ότι το 65% των θυμάτων ήταν εκ των προτέρων στόχοι κι εξοντώθηκαν. Πρόκειται, δηλαδή, για στοχευμένες δολοφονίες.

Στον μακάβριο κατάλογο, οι πιο επικίνδυνες χώρες είναι το Μεξικό και το Αφγανιστάν. Ακολουθούν η Υεμένη και η Ινδία.

Υπό ομηρία τελούν τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και συνεργάτες Μέσων Ενημέρωσης, δηλαδή δυο περισσότεροι από πέρυσι. Όλοι σε εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή: Συρία, Ιράκ και Υεμένη.