20 Δεκεμβρίου 2021 03:15

Στο «τραπέζι» τεστ για όλους πριν τις γιορτές - Ευρωπαϊκή προσπάθεια για να σταματήσει η Όμικρον

Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό βρίσκονται στο «τραπέζι» των κυβερνητικών συζητήσεων, ώστε να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

της: Maria Andrikaki

Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό βρίσκονται στο «τραπέζι» των κυβερνητικών συζητήσεων, ώστε να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επί του παρόντος, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά μέτρα, χωρίς σκέψεις να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα ή lockdown.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική που παρουσιάζει σε άλλες χώρες, αν και εκτίμησε ότι θα μας απασχολήσει τον Ιανουάριο. Δοκιμάζονται, λοιπόν, έκτακτα σχέδια.

Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε, επίσης, σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά την περίοδο των γιορτών, ενώ δήλωσε ότι για την ενίσχυση του ΕΣΥ από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, σε Λακωνία, Κρήτη και Αττική. Τα περισσότερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, δεν σχετίζονται με κάποιο ταξίδι. Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα.

Περιοριστικά μέτρα στους ταξιδιώτες

Με στόχο την καθυστέρηση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν με την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ αποφασίστηκε η είσοδος στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των εορτών, μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

«Ασπίδα» τα εμβόλια

Όλα τα εμβόλια, ιδίως τα mRNA, φαίνεται να παρέχουν σημαντικό βαθμό προστασίας, απέναντι στη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο. Τα μέχρι τώρα στοιχεία ερευνών, ωστόσο, δείχνουν ότι τα εμβόλια που δεν είναι mRNA και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα απέναντι στο να μολυνθεί κάποιος από την Όμικρον. Αυτό, σύμφωνα με τους «New York Times», αφορά εμβόλια όπως τα AstraZeneca, Johnson & Johnson, τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac και το ρωσικό Sputnik, τα οποία παρέχουν μεν μικρότερη ή μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση, αλλά κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να σταματήσουν την εξάπλωση της Όμικρον.

Χριστουγεννιάτικο «φρένο» στην Ευρώπη

Το Σάββατο, ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανακοίνωσε την επιβολή γενικευμένου lockdown, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Λουκέτο μπαίνει σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία, κάθε άλλο χώρο ψυχαγωγίας και καταστήματα λιανικής.

Στο Βέλγιο, η αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει την επιβολή νέων μέτρων.

Στη Δανία, σήμερα συνεδριάζει το κοινοβούλιο για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ενόψει Χριστουγέννων. Μέχρι τώρα, είναι κλειστοί όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας.