21 Δεκεμβρίου 2021 03:37

Χιλή: O νεαρός millennial Πρόεδρος με… ελληνικό άρωμα

Ο αριστερός πρώην ηγέτης φοιτητικού κινήματος, Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι πλέον ο νέος Πρόεδρος της Χιλής, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Είναι ο νεότερος Πρόεδρος της χώρας κι ένας από τους νεότερους του κόσμου.

της: Maria Andrikaki

Ο αριστερός πρώην ηγέτης φοιτητικού κινήματος, Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι πλέον ο νέος Πρόεδρος της Χιλής, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Είναι ο νεότερος Πρόεδρος της χώρας κι ένας από τους νεότερους του κόσμου.

Ο Μπόριτς σημείωσε θριαμβευτική νίκη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας του, επικρατώντας με άνεση έναντι του αντιπάλου του, του δεξιού υποψήφιου Χοσέ Αντόνιο Καστ. Συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, ενώ ο Καστ το 44%. Η δε συμμετοχή πλησίασε το 55%, ιστορικό υψηλό μετά το 2012, όταν έπαψε η ψήφος να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ο ίδιος, ενώ μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος, τόνιζε στην προεκλογική του καμπάνια τη μάχη του κατά της κλιματικής αλλαγής, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ενώ υποσχόταν τη δημιουργία ενός νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ήταν πρωτοστάτης στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2011, ως ηγέτης των φοιτητών.

Η Ελληνίδα Πρώτη Κυρία

Η Ιρίνα Καραμάνος, η σύντροφος του Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι 32 ετών και για χρόνια πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο. Έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επικοινωνιολογία στη Γερμανία. Εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος και χαμηλών τόνων, δεν πραγματοποιούσε πολλές προεκλογικές εμφανίσεις. Το προφίλ της, ωστόσο, συνεισέφερε σίγουρα στην εκλογή του Μπόριτς.

Πανηγυρισμοί μέχρι το πρωί

Οι κάτοικοι της χώρας πανηγύριζαν ξέφρενα όλη νύχτα, με τις κόρνες των αυτοκινήτων να ηχούν ασταμάτητα. Πολλοί πολίτες έκλαιγαν από χαρά, ελπίζοντας ότι ο νέος Πρόεδρος θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την πολύπαθη πολιτικά χώρα.

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Η ορκωμοσία του νέου millennial Προέδρου θα γίνει στις 11 Μαρτίου.