23 Δεκεμβρίου 2021 03:23

Μάσκα παντού, καμία δημόσια εορταστική εκδήλωση – Όλα τα νέα μέτρα

Υποχρεωτική γίνεται και πάλι η μάσκα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, Παρασκευή, στις 6 το πρωί. Οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώνονται. Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η χρήση της ενισχυμένης μάσκας (FFP2/N95) ή η χρήση διπλής χειρουργικής.

της: Maria Andrikaki

Υποχρεωτική γίνεται και πάλι η μάσκα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, Παρασκευή, στις 6 το πρωί. Οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώνονται. Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η χρήση της ενισχυμένης μάσκας (FFP2/N95) ή η χρήση διπλής χειρουργικής. Αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αν και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι πολύ υψηλή, «υπάρχουν ενδείξεις για χαμηλότερη νοσηρότητα. Θα γνωρίζουμε, όμως, με ασφάλεια σε 15 ημέρες» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Αναλυτικότερα, με βάση τις εισηγήσεις της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, από αύριο, 24 Δεκεμβρίου, έως τις 2 Ιανουαρίου:

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
  • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Από τις 3 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει νέο πλαίσιο μέτρων, με έμφαση, αυτή τη φορά, στη διασκέδαση. Τα σχολεία δεν θα επηρεαστούν, αλλά θα ανοίξουν κανονικά. Οι μάσκες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, παραμένουν υποχρεωτικές σε εκκλησίες και κινηματογράφους, ενώ οι έλεγχοι εντείνονται. «Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.