26 Δεκεμβρίου 2021 02:44

Ντέσμοντ Τούτου: Πέθανε ο νομπελίστας αγωνιστής κατά του Άπαρτχαϊντ

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ντέσμοντ Τούτου, αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής και ηγέτης του αγώνα κατά του ρατσισμού στη Νότια Αφρική.

της: Maria Andrikaki

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ντέσμοντ Τούτου, αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής και ηγέτης του αγώνα κατά του ρατσισμού στη Νότια Αφρική.

Με μεταπτυχιακό στη θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1984.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, σημειώνοντας ότι η απώλεια του Ντέσμοντ Τούτου «είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορίας μιας γενιάς εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που εξασφάλισαν την ελευθερία της χώρας για τους συμπατριώτες τους».

«Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου επί τιμή Ντέσμοντ Τούτου είναι ένα νέο κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών, που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», πρόσθεσε ο Ραμαφόσα.

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος, ωστόσο, δεν έπαψε να χαμογελά στις τελευταίες εμφανίσεις του. Είχε σταματήσει τις δημόσιες ομιλίες, χαιρετούσε πάντα, όμως, τις κάμερες, όπως όταν εμβολιάστηκε τον Μάιο κατά του κορωνοϊού.

Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Τούτου υπήρξε από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική. Σύγχρονος του Νέλσον Μαντέλα, ταξίδευε διαρκώς για να προασπιστεί την ισότητα ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή φύλου.

Γεννημένος το 1931 έξω από το Γιοχάνσεμπουργκ, έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος τόσο του Κέιπ Τάουν όσο και του Γιοχάνεσμπουργκ.

Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Τούτου έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως το Βραβείο Pacem in Terris, το βραβείο Διακεκριμένης Ανθρωπιστικής Υπηρεσίας του Επισκόπου Τζον T. Γουόκερ, το Βραβείο Ηγεσίας Λίνκολν και το Βραβείο Γκάντι για την Ειρήνη.