29 Δεκεμβρίου 2021 02:49

Στον πλανήτη «Όμικρον»

Ο πλανήτης στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον. Δεκάδες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος, όσο οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για τον περιορισμό του.

της: Maria Andrikaki

Ο πλανήτης στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον. Δεκάδες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος, όσο οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για τον περιορισμό του.

Η Γαλλία καταγράφει σε μία μόλις ημέρα 179.807 μολύνσεις, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τα νέα μέτρα. Η κυβέρνηση τη Δευτέρα ανακοίνωσε υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, διεύρυνση της τηλεργασίας για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, μείωση του αριθμού συμμετεχόντων στις συναθροίσεις και απαγόρευση κατανάλωσης τροφίμων και ποτών στα ΜΜΜ.

Στη Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που η κυβέρνηση Τζόνσον επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, καταγράφεται το ρεκόρ των 129.471 νέων κρουσμάτων. Ο υπουργός υγείας προτρέπει τους πολίτες να γιορτάσουν με προσοχή και προειδοποιεί ότι θα αυστηροποιηθούν τα περιοριστικά μέτρα, αν το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται.

Σε τροχιά ανόδου και τα κρούσματα στην Ιταλία, στην οποία καταγράφονται σχεδόν 79.000 μολύνσεις. Όλο και περισσότεροι Ιταλοί ακυρώνουν τα πρωτοχρονιάτικα ταξίδια τους, με την τουριστική βιομηχανία να έχει ύφεση που φτάνει στο 75%.

Περισσότερα από 17.000 κρούσματα σε μια ημέρα κατέγραψε και η Πορτογαλία, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η αναζωπύρωση αυτή της πανδημίας προκαλεί «τεράστια πίεση σε ορισμένες υπηρεσίες», κυρίως στην ιχνηλάτηση επαφών.

Κι όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες το CDC μειώνει τις ημέρες καραντίνας σε 5 για τους ασυμπτωματικούς, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων προειδοποιεί ότι τα τεστ αντιγόνων μπορούν να ανιχνεύσουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά με μειωμένη ευαισθησία. Οι πολίτες, πάντως, σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για ένα διαγνωστικό τεστ.

Αν και η διασπορά είναι ευρεία, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλότερος, συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αν και φαίνεται πιο ήπια, η παραλλαγή Όμικρον θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όσο αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων.