20 Νοεμβρίου 2021 02:03

Αργύρης Ξάφης για το Rolling Stone Greece

Ο Αργύρης Ξάφης διαλέγει τα δικά του «ροκ» αγαπημένα τραγούδια για το καλωσόρισμα του Rolling Stone στη χώρα μας.


Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή 

Samba Em Preludio (live) – Vinicious de Moraes, Maria Creuza, Toquinho
Πόσα τραγούδια, σκέφτηκα, με συγκινούν βαθιά, για πράγματα αυτονόητα όπως πχ η νύχτα ή ο ουρανός ή το καλοκαίρι. Και χωρίς καν να ξέρω τι λένε είχα παρασυρθεί σε ένα γλυκό πένθος για όλα αυτά και άλλα τόσα που δεν λέγονται, που κανονικά όμως δεν θα έπρεπε. Μόνο η μουσική, και η συνύπαρξη αυτών των απίθανων καλλιτεχνών από εκεί, μακριά.

Smalltown Boy - Bronski Beat
Ένα τραγούδι σύμβολο της πιο Geek περιόδου μου, ένα κομμάτι φτιαγμένο για μένα, τον βαθιά χωριάτη, που βρέθηκε στη μέση ενός αστικού τοπίου και έγινε μέρος αυτού σαν να μην υπήρχε αύριο. Και όταν έρχεται το ατελείωτο “run away, turn away, run away” είναι μια φανταστική απόδραση και από το τώρα και από το είμαι.

Sound and Vision – David Bowie
Το θέμα μου είναι η ελευθερία τελικά. Όταν έφτασα σε αυτό το κομμάτι το ένιωσα βαθιά. Τι μου γεννάει; Την απόλυτη σιγουριά ότι είμαι ελεύθερος και τη δύναμη να το διεκδικώ. Και μάλιστα ότι ο τρόπος μου, ο τρόπος να το κάνω preach είναι μέσα από Sound and Vision, τελείως!)

Common People Pulp
Για μένα εκπροσωπεί ολόκληρη εποχή και είδος αυτό το κομμάτι. Από τις εργατικές κατοικίες του Τάδεmington ήρθε πάνω στην εφηβεία μου μια μουσική που απλά δεν μπορούσες να αντισταθείς, στα γλωσσόφιλα που έφερνε μαζί της, τις αγκαλιές, τον νόστιμο ιδρώτα, το χτυπίδι αγκαλιά, τα ουρλιαχτά στους στίχους όλοι μαζί, τον χώρο για τ@ άλλ@, όλα τα μέσα μας και τα γύρω μας.

Θα με δικάσει – Σωτηρία Μπέλλου
Δεν ακούω μόνος μου ελληνική μουσική. Εκτός από Μπέλλου. Γιατί μου μιλάει η μάνα μου και ο πατέρας μου.

 

 *Ο Αργύρης Ξάφης παίζει στην παράσταση "Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς" στο θέατρο Ιλίσια κι επιμελείται τη μουσική στην παράσταση "Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας" στο θέατρο Skrow