13 Μαΐου 2022 02:50

Τα... κατάφερε ο Πούτιν: Στον «προθάλαμο» του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία

Η εισβολή στην Ουκρανία «έσπασε» την ουδετερότητα

Δύο χώρες που ακόμα και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια για να παραμείνουν ουδέτερες -η Φινλανδία και η Σουηδία-, πλέον ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα: να αιτηθούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να εκκινήσει διαδικασία fast track για την ένταξη των δύο χωρών στο σχήμα της, με τη διάρκειά της να εκτιμάται μόλις στον ένα χρόνο. Ήδη το Ελσίνκι φαίνεται ότι είναι έτοιμο να υποβάλλει το ενταξιακό αίτημα, ενώ και η Στοκχόλμη βρίσκεται πολύ κοντά.

Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο; Πολύ απλά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συνακόλουθη αιματοχυσία και ανθρωπιστική κρίση, αλλά και οι συνεχείς έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου για χρήση πυρηνικών όπλων θορύβησαν τις δύο χώρες, οι οποίες πλέον επιδιώκουν να καλύπτονται από το άρθρο 5 της ιδρυτικής διακήρυξης της συμμαχίας.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι «τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού».

Με απλά λόγια, αν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, τότε όλα τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να σπεύσουν προς στρατιωτική υποστήριξη του αμυνόμενου μέλους. Σημειώνεται, δε, ότι ακριβώς επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις της Συμμαχίας δεν μπορούν να παρέμβουν στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Βλέποντας αυτά, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα σχεδόν 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, φαίνεται ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας και να ζητήσει -κάτι που αναμένεται να κάνει και η επίσης ουδέτερη Σουηδία- την ένταξή της στη Συμμαχία.

Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Μόσχα, με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, να δηλώνει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οπωσδήποτε θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια αποφασιστική απάντηση σε όποιον προσπαθήσει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.