13 Μαΐου 2022 07:41

Τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο δίσκο του Kendrick Lamar

Οι καλεσμένοι, η διάρκεια και η θεματολογία

Ο νέος δίσκος του Kendrick Lamar, «Mr. Morale and the Big Steppers», έρχεται μετά από πενταετή απουσία του ράπερ και όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον.

Αν και ακόμα οι κριτικές στον δίσκο περιορίζονται σε επίπεδο πρώτων εντυπώσεων, το Rolling Stone, μετά από μια νυχτερινή ενδελεχή «μελέτη» κατέληξε σε πέντε βασικά συμπεράσματα για το έργο του Lamar, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Αν και διπλός ο δίσκος έχει «ανεκτή» διάρκεια

Συνολικά η μουσική διαρκεί κάτι παραπάνω από 70 λεπτά καθώς ο πρώτος δίσκος (Big Steppers) κρατάει 34 λεπτά και ο δεύτερος (Mr. Morale) 38, όπερ σημαίνει ότι είναι συγκρίσιμος με τυπικό άλμπουμ βινυλίου και όχι με τα τεράστιας διάρκειας διπλά CD του παρελθόντος.

  1. Οι συμμετέχοντες στο δίσκο είναι και πολλοί και καλοί

Με την Beth Gibbons των Portishead να μοιάζει με το πετράδι του στέματος του δίσκου (στο κομμάτι «Mother I Sober», σε άλλα τραγούδια του Lamar συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Blxst, Ghostface Killah (των Wu-Tang Clan), Summer Walker, Amanda Reifer, Sampha, Baby Keem, Tanna Leone, καθώς και η ηθοποιός Taylour Paige.

  1. Ο Lamar παρακολουθεί τι γίνεται γύρω του

O δίσκος αναφέρεται σε διάφορα γεγονότα που απασχόλησαν τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, όπως στο τραγούδι «Father Time» που αναφέρεται στο πώς έληξε η «βεντέτα» του Drake με τον Kanye West, ή στο κομμάτι «Savior», όπου ασκεί σκληρή κριτική στον μπασκετμπολιστα και αντιεμβολιαστή Kyrie Irving, ενώ κάνει αναφορά και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

  1. Πιθανόν περιέρχει το Τραγούδι της Χρονιάς

Ο λόγος για το κομμάτι «Auntie Diaries», όπου ο Lamar στέκεται ανοιχτά υπέρ της τρανς κοινότητας και την αγκαλιάζει, κάνει την αυτοκριτική του για σεξιστικά στερεότυπα που ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει, κάτι σπάνιο για καλλιτέχνη της ραπ.

  1. Ο Lamar και η «κουλτούρα της ακύρωσης»

Φαινομενικά, ο  Lamar μέσα από τους στίχους τους μοιάζει να αγκαλιάζει την «κουλτούρα της ακύρωσης», το φαινόμενο, δηλαδή, του μποϊκοτάζ προσώπων και οργανισμών που προωθούν απαράδεκτες κοινωνικές θέσεις, ωστόσο, περισσότερο μοιάζει να προσπαθεί να συμβιβάσει διάφορα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του (π.χ. πανδημία) και μέσα του (πατρότητα,ταυτότητα κ.λπ)

Photo: Kendrick Lamar Facebook