19 Μαΐου 2022 05:08

Να δούμε τι άλλο θα φέρει το 2022

Κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε πέντε χώρες

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων». 

Συνολικά η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ανέφεραν 36 ύποπτα κρούσματα, ενώ ένα κρούσμα εντόπισαν μέχρι στιγμής οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές. 13 κρούσματα ανέφερε ο Καναδάς.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω πληγής στο δέρμα, της αναπνευστικής οδού ή μέσω σταγονιδίων που μπαίνουν στα μάτια, στο στόμα ή τη μύτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η «ευλογιά των πιθήκων», είναι συγγενής της ευλογιάς (εξαλείφθηκε το 1980), είναι λιγότερο μεταδοτική και σπάνια μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση

Την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με την εξάπλωση της Ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως ανέφερε, πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, ενώ τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα.