26 Μαΐου 2022 02:44

Οι Ρεπουμπλικάνοι βρήκαν τη «λύση» για τις επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία: Δώστε όπλα στους… δασκάλους

Παρά την πρόσφατη αιματοχυσία σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας

Την ώρα που σχεδόν σύσσωμη η αμερικανική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της νέας επίθεσης ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας που κόστισε τη ζωή σε 19 μικρά παιδιά και δύο δασκάλες, το λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ συνεχίζει να «σφυράει κλέφτικα» μπροστά στη νέα αδιανόητη τραγωδία.

Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί του Τέξας, αντί να αναλογιστούν τα αίτια της νέας σφαγής –δηλαδή, την άνεση με την οποία ο οιοσδήποτε στην Πολιτεία μπορεί να αποκτήσει επιθετικά τυφέκια-, αντιθέτως… βρήκαν τη λύση, ζητώντας για μία ακόμη φορά να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές από αντίστοιχα περιστατικά.

«Μπορούμε να δώσουμε όπλα και να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και άλλο διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιδρούν γρήγορα, διότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε τους πόρους για να έχουμε μέλη των δυνάμεων της τάξης σε κάθε σχολείο», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον. Ήδη, η Πολιτεία εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το School Marshal Program, το οποίο επιτρέπει σε δασκάλους και διοικητικό προσωπικό να φέρουν όπλα αφού λάβουν εκπαίδευση 80 ωρών σε ακαδημίες που επιβλέπει η Επιτροπή Επιβολής Νόμου του Τέξας.

Σερίφηδες στα… δημοτικά

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και επεκτάθηκε υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, και πλέον υπάρχουν 256 δάσκαλοι και μέλη διοικητικού προσωπικού που έχουν περάσει την εκπαίδευση αυτή, σε σχέση με 34 πριν το μακελειό σε σχολείο της Σάντα Φε το 2018. Μάλιστα, ο Κρεγκ Μπεσέντ, αναπληρωτής επιστάτης στη σχολική περιφέρεια Wylie Independent, έλαβε πρώτη φορά εκπαίδευση το 2014 και, αν και συνήθως δεν αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των σχολικών σερίφηδων, ενεργεί σαν ένα είδος εκπροσώπου τους.

«Έχουμε σχολικούς σερίφηδες σε κάθε σχολείο στην περιφέρειά μας, ακόμη και στους παιδικούς σταθμούς», δήλωσε ο Μπεσέντ. «Έχω το όπλο μου πάνω μου, κρυμμένο. Αν πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, όπως στο περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη, είμαστε πάντα έτοιμοι», τόνισε. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του ελέγχου της οπλοκατοχής εκτιμούν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως, όπου παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα.

Αντιτίθενται οι εκπαιδευτικοί

«Τα σχόλια του γενικού εισαγγελέα είναι ακόμη μία ένδειξη ότι οι δουλικοί υποστηρικτές του λόμπι των όπλων που “ηγούνται” του Τέξας θα κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας όπλων», εκτίμησε η Σάνον Γουάτς, ιδρύτρια της ομάδας ελέγχου της οπλοκατοχής Moms Demand Action. Σημειώνεται ότι η Ένωση Δασκάλων της πολιτείας του Τέξας έχει αντιταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών σερίφηδων, το οποίο θεσμοθετήθηκε σε απάντηση στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ το 2012.

«Αντί να προσθέτουμε και άλλα όπλα στα σχολεία, πρέπει να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τα όπλα έξω από τα σχολείο», τόνισε ο Κλέι Ρόμπινσον εκπρόσωπος της Ένωσης. Το να δοθούν όπλα στους δασκάλους «είναι λάθος», εκτίμησε η Ντενίζ Γκότφερσον εγκληματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εξηγώντας ότι η ύπαρξη περισσότερων όπλων είναι πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση της βίας. «Αυτά τα όπλα ενδέχεται να εκπυρσοκροτήσουν από λάθος, οι δάσκαλοι που τα έχουν ίσως τα χρησιμοποιήσουν σκοπίμως για άλλους λόγους και, ακόμη πιο πιθανό, τα όπλα ενδέχεται να φτάσουν στα χέρια μαθητών», υπογράμμισε.

O ρόλος της NRA

Στις ΗΠΑ, υπό μια διασταλτική ερμηνεία της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος («Μια καλά εποπτευόμενη πολιτοφυλακή, απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους και το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα, δεν θα εμποδισθεί»), η Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association-NRA) έχει κατορθώσει να επιβάλλει τη λογική ότι η οπλοφορία και η οπλοχρησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις εταιρείες κατασκευής όπλων έχει πιέσει σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο για εξαιρετικά χαλαρούς νόμους, όσον αφορά στο ποιος μπορεί να αποκτήσει όπλο κάθε είδους.

Μετά από κάθε μακελειό, κυρίως Δημοκρατικοί πολιτικοί και ομάδες πίεσης προσπαθούν να περάσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο νόμους που θα αυστηροποιούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση όπλου, αλλά και θα απαγορεύουν την κυκλοφορία συγκεκριμένων όπλων και εξαρτημάτων που μπορούν να μετατρέψουν σε αυτόματα απλά τυφέκια. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι παραδοσιακά μπλοκάρουν κάθε τέτοια πρωτοβουλία και το μόνο που απομένει είναι ο θρήνος για τα θύματα και το «thoughts and prayers»…