01 Αυγούστου 2021 02:13

Το σήμερα, το αύριο, το τώρα: Ηρώ Μπέζου

Αφού βγάλαμε φωτογραφίες σε μία από τις πρόβες του Προμηθέα Δεσμώτη, πατήσαμε το rec σ’ ένα τραπέζι της Πρωτογένους και απάντησε πώς θα ήταν η ηρωίδα της αν ζούσε αυτή την εποχή στην Αθήνα.

 
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Περικυκλώνουν το όνομα της δύο γνωστά επίθετα αλλά αυτό δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν. Έχει μια υπόγεια δύναμή να φέρνει στην επιφάνεια όσες λέξεις κρύβονται πίσω από τα κείμενα, που από την πρώτη αυλαία της, έκανε ξεκάθαρο το προσωπικό της ύφος. Τραγουδάει, παίζει, εκφράζεται με έναν δικό της, υπέροχο τρόπο και παραμένει στην ομάδα εκείνων που δεν κάνουν και τόσο θέμα το πόσο χαρισματικοί είναι.

Αυτό το καλοκαίρι, η Ηρώ Μπέζου υποδύεται την Ιώ στον "Προμηθέα Δεσμώτη" σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Εκείνη την ιέρεια της Ήρας κι ερωμένη του Δία, που χωρίς τη θέλησή της μεταμορφώθηκε σε ένα παράξενο πλάσμα, το οποίο έζησε μεγάλες περιπέτειες ως τιμωρία για τη γυναικεία της φύση. Όπως λέει κι η Ηρώ, τη συγκίνησε το ότι είναι είναι ένα άνθρωπος που θα μπορούσε όντως να είναι ένας από εμάς σε μια πιο “αγνή” ηλικία της ζωής του και η κατάσταση που βιώνει είναι πολύ πιο ισχυρή από τον χαρακτήρα της.

Αφού βγάλαμε φωτογραφίες σε μία από τις πρόβες, πατήσαμε το rec σ’ ένα τραπέζι της Πρωτογένους και απάντησε πώς θα ήταν η ηρωίδα της αν ζούσε αυτή την εποχή στην Αθήνα.

  

Ποια θα ήταν τα βασικά της χαρακτηριστικά;
Σίγουρα θα δυσκολευόταν πολύ να κοινωνικοποιηθεί και δεν θα μπορούσε να απολαύσει εύκολα τις απλές χαρές της ζωής. Νομίζω πως επειδή είναι τόσο καθοριστικό αυτό το οποίο έχει υποστεί, ακόμα κι αν λυτρωνόταν, δεν θα μπορούσε να αποκοπεί στ’ αλήθεια. Αν σκεφτείς πώς βρέθηκε σε ένα βαθύ αδιέξοδο που δεν έχει να κάνει καθόλου με δική της ευθύνη, είναι πολύ σπαρακτικό. Η κατάσταση που βίωσε είναι πιο ισχυρή από τον χαρακτήρα της.

Σίγουρα θα επέλεγε πιο μοναχικά χόμπι, θα ήθελε λίγο τον χρόνο της και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να νιώσει άνετα. Επίσης, οσον αφορά τα ερωτικά της, θα ήταν πιο μαζεμένη και θα ερωτευόταν μόνο μια φορά στη ζωή της.


Θα κάνατε παρέα;
Ναι αλλά θα ήθελε μεγάλη προσπάθεια από μένα γιατί θα ζητούσε συνέχεια την προσοχή! Θα έπρεπε δηλαδή να τη φροντίζω πολύ για να ανοιχτεί και να νιώθει ασφαλής.

Σε ποια πόλη και περιοχή θα έμενε;
Νομίζω κάπου κέντρο της Αθήνας, σε μια γειτονιά της Κυψέλης ή των Εξαρχείων ώστε να νιώθει ότι έχει κόσμο γύρω της και να ακούει τη βαβούρα. Ίσως να έχει και μια λαϊκή στο τσακίρ κέφι απ’ έξω! Όμως, το σπίτι της θα ήταν ψηλά, σ’ ένα ρετιρέ, ας πούμε, για να είναι παράλληλα και λίγο μακριά απ’ αυτά.

Τι μουσική θα άκουγε και σε ποια μέρη θα σύχναζε;
Θα σύχναζε σε λίγο πιο χίπικα μέρη. Ταβερνάκια και ουζερί στην Κυψέλη και τριγύρω χωρίς πολλή φασαρία και όχι δυνατή μουσική. Δύσκολα να πήγαινε σε διαφορετικά μέρη για να δοκιμάσει κάτι άλλο, θα ήταν διστακτική με πράγματα που δεν γνωρίζει και θα αντιστεκόταν σε οτιδήποτε αυθόρμητο σχετικά με τη διάσκέδαση. Θα άκουγε κλασική μουσική, έγχορδα, φλάουτα, άρπες και πιο απαλούς και καταπραϋντικούς ήχους.

                   

Τι δουλειά θα έκανε και τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει;
Πιστεύω οτι θα έκανε κάτι ακτιβιστικού χαρακτήρα και θα ήταν σε κάποια ΜΚΟ ή πωλήτρια σε κάποιο βιβλιοπωλείο που θα το είχε κάποιος φίλος της. Θα δούλευε πολλές ώρες και δεν θα είχε ιδιαίτερες επαγγελματικές φιλοδοξίες. Θα πήγαινε σε φτωχές χώρες να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη ή σε ιδρύματα με παιδιά και γενικά θα ήθελε να προσφέρει ό,τι μπορεί στους κατατρεγμένους και τους αδικημένους αυτού του κόσμου. 

Θα πήγαινε σινεμα και θα έβλεπε σειρές;
Θα ήθελε να πηγαίνει σινεμά και να βλέπει πάρα πολλές κωμωδίες. Σχετικά με τις σειρές, θα κολλούσε και θα ξαγρυπνούσε με διάφορα κι αν της άρεσε κάτι πολύ, θα το έβλεπε 3 και 4 φορές.

Θα είχε φίλους;
Ή θα την έβλεπες σε μια παρέα λίγο πιο αποτραβηγμένη και να προσπαθεί να ενταχθεί ή θα ήταν με έναν πολύ στενό της φίλο. Δεν θα ήταν η ψυχή της παρέας και θα δυσκολευόταν να εμπιστευτεί τους ανθρώπους.

Θα ήταν πολιτικοποιημένη;
Ναι. Θα επέλεγε σίγουρα τον αντιεξουσιαστικό χώρο και θα ήταν πολύ μάχιμη. Επίσης θα έχανε πολύ εύκολα την ψυχραιμία της και θα έμπαινε με τα μπούνια σε οποιαδήποτε κατάσταση!

Πώς θα ήταν το προφίλ της στα social media;
Δεν νομίζω ότι θα είχε γιατί θα την τάραζε αυτή η ταχύτητα. Θα δεχόταν ότι είναι “στην απ’ έξω” αλλά θα της προκαλούσε πανικό αυτός ο κόσμος.

                   

Πού θα προτιμούσε να κάνει ταξίδια;
Μετά από τόσα ταξίδια και τόσες περιπέτειες, δεν θα ξαναπήγαινε ποτέ πουθενά! (γέλια). Το πολύ πολύ να πήγαινε για καμιά βουτιά στη θάλασσα ή κάπου πολύ κοντά όπως το Αγκίστρι. Δεν θα έπαιρνε πλοίο, τρένο, αεροπλάνο (ειδικά αυτο με τίποτα) για κάπου μακριά.

Με τι /ποιον θα γελούσε περισσότερο;
Νομίζω πως θα γελούσε πολύ με παιδάκια και ζωάκια αλλά παράλληλα θα είχε και μαύρο χιούμορ.

                    

 

Θα διάβαζε βιβλία;
Ναι αλλά θα είχε δυσκολία να συγκεντρωθεί και θα θύμωνε εύκολα αν δεν της άρεσε αυτό που διαβάζει. Θα ήθελε να διαβάσει αυτό ακριβώς που την ενδιαφέρει!

Θα είχε κάποια σχέση με οποιαδήποτε τάση σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής;
Θα της φαίνονταν της μόδας και θα το θεωρούσε ως καπιταλιστική κουλτούρα. Θα είχε, θεωρώ, τον δικό της τρόπο να ζει και δεν θα ακολουθούσε κάποιο ρεύμα ή μια ομάδα ανθρώπων.

Πώς θα αντιδρούσε αν σε έβλεπε να την υποδύεσαι στο θέατρο;
Πιστεύω ότι δεν θα ερχόταν! Αλλά αν τελικά ερχόταν, θα θύμωνε γιατί θα έβλεπε να αναπαρίσταται ένα τόσο προσωπικό της θέμα.

 

*ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΥΤΟ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙΣ* 
Ο "Προμηθέας Δεσμώτης" συνεχίζει την περιοδεία τους και θα ανέβει στο θέατρο της Επιδαύρου στις 20,21 και 22 Αυγούστου.