31 Ιουλίου 2021 02:29

Το σήμερα, το αύριο, το τώρα: Νεφέλη Κουρή

Η Νεφέλη υποδύεται τον Νικόλαο Σκουφά στη θεατρική παράσταση “Φιλική Εταιρεία: Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση” των Άρη Ασπρούλη και Ιόλη Ανδρεάδη, και της ζητήσαμε να φανταστεί πώς θα ήταν ο ήρωάς της αν ζούσε στην Ελλάδα του τώρα.


Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου


Η Νεφέλη Κουρή δεν χρειάζεται να κάνει τιποτα το ιδιαίτερο για να την προσέξεις. Μπορεί απλά να περιφέρεται στον χώρο κι έχει έναν δικό της τρόπο να αντιμετωπίζει κάθε ρόλο αλλάζοντας εντελώς τον αέρα του κάθε έργου. Κι ενώ σου φαίνεται χαμηλών τόνων, κρύβει μια τεράστια ερμηνευτική δύναμη και όταν την αφήνει να διασκορπίζεται στις θεατρικές σκηνές και στα πλατώ, σε κάνει χίλια κομμάτια.
Αυτό το καλοκαίρι κάνει περιοδεία με τη θεατρική παράσταση “Φιλική Εταιρεία: Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση” των Άρη Ασπρούλη και Ιόλη Ανδρεάδη, που τον Απρίλιο του 2022, θα ταξιδέψει μέχρι και το Μανχάταν. Είναι μία διαφορετική και λίγο πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ιστορίας των ιδρυτών της ΦΙλικής Εταιρείας, βασίζεται στην έρευνα των δύο δημιουργών του και το βιβλίο κυκλοφορεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Κάπα Εκδοτική.

Η Νεφέλη υποδύεται τον Νικόλαο Σκουφά και της ζητήσαμε να φανταστεί πώς θα ήταν ο ήρωάς της αν ζούσε στην Ελλάδα του τώρα.

 

Ποια θα ήταν τα βασικά του χαρακτηριστικά;
O Σκουφάς στο σήμερα θα ήταν λίγο μοναχικός, εξωστρεφής και πνευματικά ανήσυχος. Τον φαντάζομαι να κάθεται σε καφενεία με πολλά βιβλία και εφημερίδες και το μεσημέρι συνήθως θα έτρωγε μόνος σε κάποιο μαγειρείο.
Τα χόμπι του εκτός από το διάβασμα βιβλίων ίσως θα ήταν το περπατήμα, το κολύμπι στη θάλασσα και ίσως το σκάκι και γενικά τα επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτιά και ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική και το μυαλό..

Θα ήταν ένας καλός άνθρωπος παρ’ όλη τη μοναχικότητά του και θα ήταν πρόθυμος να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη. Επίσης θα ήταν ενάντια σε κάθε μορφή βίας, καταπίεσης και αδικίας. Δεν θα έκανε ποτέ δική του οικογένεια, όμως θα ήταν χρόνια ερωτευμένος με την φαρμακοποιό της γειτονιάς τους χωρίς να της το πει ποτέ. Επίσης, κάθε μερα θα τάιζε τις γάτες τις γειτονιάς.

Σε ποια πόλη και περιοχή θα έμενε;
Θα έμενε στο Λουτράκι και το κρυφό πάθος του θα ήταν το καζίνο. Όχι για να κερδίσει χρήματα αλλά για να παρακολουθεί τα παιχνίδια και τους ανθρώπους.

Τι μουσική θα άκουγε και σε ποια μέρη θα σύχναζε;
Θα άκουγε ρεμπέτικα, λαϊκά, έντεχνα αλλά θα είχε και ιδιαίτερη αδυναμία στις όπερες, τις οποίες μπορεί να μην καταλαβαίνε απόλυτα αλλά τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, θα πήγαινε στη λυρική σκηνή.
Το στέκι του στην Αθήνα θα ήταν το Galaxy όπου θα συναντούσε τους μοναδικούς φίλους του.

Πώς θα ήταν το προφίλ του στα social media;
Δεν θα είχε σοσιαλ μίντια, θα είχε μόνο σταθερό τηλέφωνο.

Τι δουλειά θα έκανε και τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει;
Θα μπορούσα να τον φανταστώ καθηγητή χημείας σε Λύκειο, όπου θα μάζευε τα παιδιά να κάνουν πειράματα στο εργαστήριο του σχολείου. Θα είχε όνειρο να γίνει μέλος της NASA.

                     

Πού θα προτιμούσε να κάνει ταξίδια;
Αγαπημενοι του προορισμοί θα ήταν η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία,η Αίγυπτος και το Μπουένος Άιρες.

Θα είχε φίλους;
Θα είχε 1-2 φίλους πολύ στενούς, σαν αδέλφια.

Θα έβλεπε ταινίες και σειρές;
Δεν θα είχε τηλεόραση. Θα πήγαινε όμως σινεμά 1 φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Σάββατο.

Θα ήταν πολιτικοποιημένος;
Ναι, θα ήταν βαθιά πολιτικοποιημενος και πραγματικός αγωνιστής της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Με τι /ποιον θα γελούσε περισσότερο;
Θα γελούσε με τους καλούς του φίλους και τους μαθητές του. Γενικά θα ήταν ένας άνθρωπος με καλό χιούμορ.

Πώς θα αντιδρούσε αν σε έβλεπε να τον υποδύεσαι στο θέατρο;
Ελπιζω να ήταν περήφανος και συγκινημένος. Επισης για κάποιο λόγο, είμαι σίγουρη πως θα του άρεσε το γεγονός ότι τον υποδύεται ένα νέο κορίτσι.