29 Ιουνίου 2022 05:59

«Depeche Mode: 101»: Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

Η εκδήλωση γίνεται στη μνήμη του Andy Fletcher, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος

 

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου, στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το 12ο Athens Open Air Film Festival και οι Hysterika φιλοξενούν έναν φόρο τιμής στον Andy Fletcher, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Depeche Mode, και φέρνουν για ένα μόνο βράδυ σε μεγάλη οθόνη και ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια το θρυλικό μουσικό ντοκιμαντέρ «Depeche Mode: 101». Θα προηγηθεί dj set.         

Το Athens Open Air Film Festival, ο πολυαγαπημένος κινηματογραφικός θεσμός που για περισσότερα από 10 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής, πολιτιστικής εμπειρίας κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) επιστρέφει ηχηρά στον εντυπωσιακό χώρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων προκειμένου να γιορτάσει ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα.

Σε συνεργασία με τους HYSTERIKA, το επίσημο fan club των Depeche Mode στην Ελλάδα σταθερά εδώ και 31 χρόνια, το 12ο AOAFF επαναφέρει σε μεγάλη οθόνη το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Depeche Mode: 101», πολλά χρόνια έπειτα από την πρώτη (και μέχρι τώρα μοναδική) προβολή του στη χώρα μας, παρουσιάζοντάς το σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια και ειδική εγκατάσταση συναυλιακού ήχου (από την ART OF SOUND).

Η εκδήλωση γίνεται για να τιμήσουμε τον Andy Fletcher, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, και για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ξανά σε συνθήκες κινηματογραφικές μια ταινία η οποία για καιρό παρέμενε απρόβλητη (και σε μεγάλο βαθμό απροσπέλαστη). Πριν την προβολή, ο Γιώργος Γερανιός (συνιδρυτής των HYSTERIKA και τεράστιος φαν της μπάντας) και ο Μάρκος Φράγκος (μουσικοκριτικός και έτερος τεράστιος φαν της μπάντας) θα ηγηθούν ενός dj set αφιερωμένου στους Depeche, σε μια βραδιά που η μουσική και το σινεμά θα δώσουν ευφορικό ραντεβού στην Τεχνόπολη.

Είσοδος ελεύθερη με έγκαιρη προσέλευση για εξασφάλιση θέσης

Ώρα προσέλευσης: 20.30 | Ώρα έναρξης dj set: 20.45 | Ώρα έναρξης προβολής: 22.15

                                      ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

DEPECHE MODE: 101

Σκηνοθεσία: Ντ. Α. Πενεμπέικερ, Ντέιβιντ Ντόκινς, Κρις Χέγκεντους

Διάρκεια: 120’

Έτος παραγωγής: 1989

Η 101η και τελευταία συναυλία της υπερεπιτυχημένης περιοδείας που έδωσε το συγκρότημα, έχοντας το δημοφιλές άλμπουμ «Music for the Masses» και μια ήδη ένδοξη καριέρα στις μουσικές αποσκευές του, μεταμορφώνεται μέσα από το βεριτέ φακό του θρυλικού Ντ. Α. Πενεμπέικερ σε πραγματικό ορόσημο. Μια αποφασιστική τομή που διαιρεί το timeline της εποχή των ροκ σταρ στις περιόδους της κιθάρας και του συνθεσάιζερ.

Ακολουθώντας τους Depeche Mode σε ολόκληρη τη διαδρομή προς το Ρόουζ Μπόουλ της Πασαντίνα, ο σκηνοθέτης αναφέρει την μπάντα σαν το πλήρωμα ενός ηλεκτροφόρου πειρατικού, που προκαλεί σοκ και ταραχή απ' όπου κι αν περνάει. Ανάμεσα στα θραύσματα μιας καθηλωτικής performance, καταγράφει επίσης τη συμβιωτική σχέση με τους φανς, οι οποίοι μπορούν επιτέλους να πλησιάσουν τα είδωλά τους, ανταλλάσσοντας μαζί τους ενέργεια που θα τους επιστρέψει με μεγαλειώδεις, όσο και συναισθηματικά εξαντλητικές, δίωρες ή και τρίωρες παραστάσεις.

Με τη μουσική να καβαλάει ένα σύννεφο από παλλόμενες φωταχτίδες για να απλωθεί μυστηριακά στο χώρο, τους στίχους του Μάρτιν Γκορ να γίνονται ταυτόχρονη μελωδία στα στόματα μυριάδων οπαδών ντυμένων στα ασπρόμαυρα και τον Ντέιβ Γκάχαν να συγκεντρώνει στα σέξι λικνίσματα και την υποβλητική βαρύτητα της φωνής του χιλιάδες συνεπαρμένους θεατές, το «101» καταγράφει μια πορεία προς τη μέθεξη. Το (πρώτο) δημιουργικό αποκορύφωμα των Depeche Mode συμπυκνώνεται στη στιγμή που το πειρατικό τους υψώνεται πάνω από τα κύματα που δημιουργούν 50.000 ζευγάρια χέρια σε ελεύθερη ταλάντωση, και με το «Never Let Me Down» στο background, πλέει ψηλά προς την αιωνιότητα. Ο Πενεμπέικερ κι οι συνεργάτες του παρακολουθούν με δέος, δεν επεμβαίνουν και το αποτέλεσμα διυλίζεται σε ένα τραχύ χορευτικό ντοκουμέντο από την εκστατική βραδιά της 18ης Ιουνίου 1988. Του 101ου και τερματικού σταθμού μιας τουρνέ που άλλαξε μια για πάντα το πρόσωπο της μουσικής που αγαπάμε.